Panton színminták - áttekintés

images (1)__1389716512.jpg
A PANTONE mév már 1962 óta a precíz színkezelés szinonimája. Ha biztosan azt a színt szeretnénk a nyomtatásban viszontlátni, amit a megrendelő kér - akár a világ másik végéről-, akkor a PANTONE skálákat érdemes használni. Többféle kivitelben kaphatóak a különböző színrendszerekhez készült, és az azokat összekötő skálák, amiket a nyomathoz illesztve pontosan beazonosíthatjuk a színeket, illetve a skálán megtaláljuk, hogy az adott színt hogyan tudjuk kikeverni, reprodukálni. Ebbe a listába átláthatóan összegyűjtöttük a skálákat.

Mi is a PANTONE? A PANTONE cég 1962-ben alakult, és azóta a nyomtatás területén kivívta a színkezelés elismert szakértője címet.

Mik azok a PANTONE skálák? A PANTONE skálán összegyűjtve láthatjuk, hogy az adott technológiával mely színeket lehet kikeverni, így egy skála akár több száz oldalas is lehet. Minden oldalon találunk színmintákat, amelyek segítenek a szín azonosításában, és a szín egyeztetésében. Emelett minden szín alatt láthatjuk annak a nemzetközi számát (pl. PANTONE 128 CVC), és hogy hogyan tudjuk azt a színt reprodukálni.

 

----------- HOGYAN VÁLASSZUNK? ---------- 

Guide vagy Chips? Nincs színbeli eltérés a PANTONE skála Guide vagy Chips között, csak az alakjukban.

A Guide kihajtható legyező formában tartalmazza a színeket, így azt könnyű kezelni, és a mintával összehasonlítani.

A Chips könyv formában tartalmazza a színeket, ahol a perforáció mentén letéphetőek a színminták. Általában egy szín öt példányban szerepel, így nem kell attól félnünk, hogyha letépjük, az a szín elveszik. A letépett színt használhatjuk mintának, könnyű szállítani, és akár az arculati kézikönyvbe is be tudjuk ragasztani.

 

Színrendszerek A nyomtatásban elsősorban a CMYK (cián, bíbor, sárga, fekete) színrendszert használják. Ezeket hívjuk process színeknek. Sajnos ezen színek kombinációjával messze nem lehet minden színt kikeverni, így a nyomdászatban régóta elterjedt az úgynevezett direkt (solid) színnyomtatás, amikor speciális festékekkel keverve további színeket lehet előállítani. A PANTONE erre néhány alapfestéket ajánl, amivel a skálán található több mint ezer színt ki lehet keverni és nyomtatni. Mivel ezek a direkt színek nem minden esetben keverhetőek ki CMYK színekkel, így erre külön skálát kell használnunk.

Nyomathordozók Minden szín függ attól, hogy milyen nyomathordozóra kerül a festék. A PANTONE ez alapján megkülönbözteti a mázolt (coated), mázolatlan (uncoated), matt és már a hordozó felületet.

Meddig jó egy PANTONE skála? Bár a PANTONE folyamatosan egyre fejlettebb skálákat ad ki, mégsem ez az oka annak, amiért időnként (a doboznyitástól számítva kb. 12 hónap múlva) le kell cserélnünk a skálánkat. A színek intenzitása sajnos a napfény (elsősorban az UV sugárzás) hatására csökken, a színek megfakulnak, így a skála pontatlan lesz. Ezért fontos, hogy erre figyeljünk!

Megosztom Ajánlom másnak is
Kosár
A kosár üres


Rendelés
Facebook